Tak jsem si letos řekla, že bych ráda nějaké ty vánoční portréty, ale nerada bych sklouzla ke klasickému kýči, kterého je všude okolo spousta, ale ráda bych nafotila něco jiného. No, k tomu kýči stejně určitě sklouznu, jako každé Vánoce :D Minimálně co se týče světýlek, hvězdiček, andílků a jim podobných.
Domluvily jsme se s Alex, že tedy něco vymyslíme a ano, vymyslely jsme. Alex zvládla líčení opět na jedničku (pihy by jí moc slušely) a vyrazily jsme ven s foťákem a Bertíkem na malou procházku. Mám ještě docela problém udržet foťák v ruce, ale snažila jsem se a máme hotovo. Trochu jsme vymrzly, tak po příchodu domů následoval horký čaj. Tedy já si jej dala. Mezitím mně napadla spousta dalšího, takže určitě až budu fit, zase něco nafotíme. Pro letošní rok máme vánoční portréty tak trochu jinak.
♡ © Soňa Šerá
Life is like a Camera
Soňa Šerá
listopadu 16, 2020

Původní plán byl úplně jiný. Byly jsme domluvené za nějaký poplatek na focení v kavárně. Ale po příchodu jsme zjistily, že z kavárny je skladiště a pěkné fotky by tam prostě udělat nešly. Tak jsme hezky poděkovaly a šly využít podzimní slunce do parku. Nakonec jsme za to byly rády, užily jsme si legraci, až mně ze smíchu bolelo břicho a po delší pauze jsem zase zapojila své oblíbené starosklíčko Helíka (čti Helios 44M 58mm F 2.0). No a ušetřily jsme (no... zašly jsme si nakonec na kafe jinde a stavily se pro nějaké drobnosti do Tigeru).
Podzimní portrétování s Alex a Míšou
Soňa Šerá
listopadu 16, 2020

1) Dáš mi všechny fotky? Nemusí být upravené.
2) Pošleš mi i RAWy?
3) Ten foťák ti skvěle fotí, to musí jít úplně samo.
3) Ten foťák ti skvěle fotí, to musí jít úplně samo.
4) To se ti to fotí, když máš takovou výbavu.
5) To doděláš ve fotošopu, že jo?
6) Nafotíš nám svatbu? Dostaneš oběd a pití.
7) Přijdeš na narozky? A vezmeš foťák?
8) Šlo by to celé udělat černobíle a nechat jen červené šaty?
9) A nejsem na těch fotkách moc tlustá?
10) Jaký si mám pořídit foťák? Canon nebo Nikon?
11) Bože, tolik peněz za fotky. Vždyť mi to může nafotit strejda.
12) Dáš mi slevu? Vždyť máš plno kšeftů.
13) Proč je to pozadí na fotce rozmazaný?
14) Vždyť jsme toho tolik nafotili a jenom tři fotky, jo?
15) Ukážeš mi ty fotky?
16) Ten tvůj objektiv je nějaký malý.
17) Když mně vyfotíš zadarmo, budu fotky sdílet a označím tě.
5) To doděláš ve fotošopu, že jo?
6) Nafotíš nám svatbu? Dostaneš oběd a pití.
7) Přijdeš na narozky? A vezmeš foťák?
8) Šlo by to celé udělat černobíle a nechat jen červené šaty?
9) A nejsem na těch fotkách moc tlustá?
10) Jaký si mám pořídit foťák? Canon nebo Nikon?
11) Bože, tolik peněz za fotky. Vždyť mi to může nafotit strejda.
12) Dáš mi slevu? Vždyť máš plno kšeftů.
13) Proč je to pozadí na fotce rozmazaný?
14) Vždyť jsme toho tolik nafotili a jenom tři fotky, jo?
15) Ukážeš mi ty fotky?
16) Ten tvůj objektiv je nějaký malý.
17) Když mně vyfotíš zadarmo, budu fotky sdílet a označím tě.
18) Já mám ajfouna, nechápu proč taháš ten těžký foťák.
Samozřejmě, že těch hlášek je mnohem více, některé jsou sice vtipné, ale bohužel si mnoho lidí neuvědomuje, že většina z nich znehodnocuje práci fotografa.
Samozřejmě, že těch hlášek je mnohem více, některé jsou sice vtipné, ale bohužel si mnoho lidí neuvědomuje, že většina z nich znehodnocuje práci fotografa.
Co nikdy neříkat fotografovi... :)
Soňa Šerá
listopadu 16, 2020

Fotím s PPSOP.cz do FotoProjektu 52 a jedno z témat v týdnu 41 bylo "Óda na hrušku".
Jelikož jsem nechtěla mít jen tak nějakou fotku, tak jsem přemýšlela jak mít fotku jinou a kreativní, no a nápad naštěstí přišel.
Tentokrát přidám i recept ☺
Ingredience:
4 hrušky
3 šálky vody
2 šálky cukru
2/3 šálku medu
1 citron, umytý a rozpůlený
3 tyčinky skořice
8 celých hřebíčků
1 list listového těsta
1 vejce na potření
Postup:
Oloupejte hrušky a nechte stonky. Hrušce ukrojte prdelku tak, aby stála.
V hrnci smíchejte vodu, cukr, med, plátky citronu, skořici a hřebíček. Za občasného míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a poté přidejte hrušky do sirupu. Hrušky duste v sirupu po dobu 15 minut.
Hrušky vyjměte lžící na plech a nechte 5 minut vychladnout. Sirup přeceďte, poté nalijte zpět do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Dusíme dalších 15-20 minut, dokud nebude hustý a sirupovitý.
Mezitím předehřejte troubu na 180° C.
Rozložte listové těsto. Nakrájejte na plátky o šířce 1,5 cm a pak je lehce potřete rozšlehaným vejcem.
Počínaje dnem zabalte každou hrušku do listového těsta. Když jeden proužek končí, přidejte další, dokud hruška není úplně zabalená.
Pečeme 25-30 minut, dokud nejsou zlatohnědé a nafouklé. Podávejte teplé, pokapané sirupem.
Tip:
Medový sirup lze skladovat při pokojové teplotě po dobu jednoho měsíce. Zkuste pokapat na jogurt, ovesné vločky apod., kdekoli, kde byste normálně používali med.
P.S.: Byly vynikající!
♡ © Soňa Šerá
Medové hrušky v listovém těstě
Soňa Šerá
listopadu 16, 2020

Původní moje výhra byla poukaz na tisk, ale výherce musel odmítnout první cenu, tak byla nabídnuta mně. To nešlo odmítnout, jelikož se jednalo o víkendový zážitkový kurz s Tonem Stanem.
Víkend se konal na zámku a moc jsem si to užila, oddychla si, vypla starosti a jen si užívala s foťákem u nosu a prima lidmi.
Účastnily se profesionální modelky, vyzkoušeli jsme si různé svícení, ale já přece jen dala přednost dennímu světlu a využila nádherná okna a zjistila jsem, že mně fotografování aktů moc baví.
Více fotografií z toho workshopu najdete ZDE.
♡ © Soňa Šerá
Zážitkový víkendový kurz s Tonem Stanem
Soňa Šerá
října 10, 2020
